sunnuntai 18. lokakuuta 2015

Kasvisborssikeitto

Kasvisborssikeitto
Kuva: Suomen yrityskuvaus/Markku Heikkilä

Tämä ohje löytyi Hämeen Sanomista (15.10.2015) kera muiden papusoppaohjeiden, jotka odottavat vielä kokeilemistaan. Tästä tuli ainakin hyvää, kannattaa tehdä toistekin. Kirjoitan tähän lehden ohjeen sellaisenaan, sillä tätä ei tarvinnut edes tuunata. Vegaanit voivat jättää smetanan keiton höysteistä pois. Valitettavasti en ole vielä löytänyt hapanmaitotuotteiden  vegaanista korvaajaa, josta saisi samanrakenteista kuin ranskankerma tai smetana. Kertokaahan, jos keksitte jonkun toimivan.

3 isoa punajuurta
1 pieni palsternakka
n. 100 g juuriselleriä
2 perunaa
2 porkkanaa
1 iso sipuli
3 valkosipulinkynttä
2 purkkia valkopapuja
2 rkl tomaattipyrettä
puolikas pienestä punakaalista
1 l kasvislientä
nippu tuoretta persiljaa
1 tl timjamia
puolikkaan sitruunan mehu
voita ja oliiviöljyä (vegaanissa vain öljyä)
mustapippuria
(suolaa)

tarjoiluun 1 prk smetanaa ja 1 tl tuoretta piparjuurta raastettuna tai 1 tl valmista tahnaa

Kuori ja raasta piparjuuri ja sekoita smetanaan, mausta suolalla ja pippurilla. Anna maustua jääkaapissa.
Kuori juurekset ja sipulit. Pilko sipuli ja raasta juurekset karkeaksi raasteeksi. Suikaloi kaali. Lisää kattilan pohjalle voita ja oliiviöljyä ja kuullota juuresraastetta, sipulia ja valkosipulia miedolla lämmöllä hetkisen, kunnes juurekset kypsyvät hiukan.
Lisää joukkoon tomaattipyre ja kaali ja jatka kuullottamista. Lisää liemi, pavut ja timjami. Anna kiehua miedolla lämmöllä noin 45 minuuttia. Lisää sitruunamehu ja tarvittaessa lientä.
Kiehauta ja lisää hienonnettu persilja joukkoon ja mausta vielä pippurilla ja tarvittaessa suolalla. Tarjoile piparjuurismentanan kera.

2 kommenttia:

  1. Hapankerman tilalle löytyy Oatlyn valikoimista vastaava tummassa viilipurkin näköisessä purkissa. Ainakin Tiiriön Prismasta löytyi kerran.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä Juhani! Täytyypä syynätä hyllyt:)

      Poista