perjantai 25. syyskuuta 2015

Tacot kasvis- ja kanatäytteellä

Kasvistacot (vegaani, gluteeniton, sokeriton). Kuva: Suomen yrityskuvaus/Markku Heikkilä

Tätä herkkua teemme usein vieraiden kanssa yhdessä. Tacot (tai tortillat) ovat ruokarajoitteiden suhteen helppoa ruokaa, koska kaikki voivat ottaa sitä, mitä voivat syödä. Tässäpä alla erilaisiin ruokavalioihin sopivia täytteitä. Kuvan tacot ovat gluteenittomia ja vegaaneja, täytteenä mm. chili con vege ja guacamole.
Guacamolen, salsan ja kanatäytteen ohjeet ovat vanhasta kunnon Kotiruoka -keittokirjasta (Isotalo & Kuittinen), chili con vege on mukailtu Piato-lounasravintolan tarjonnasta. Lisään ehkä jossain vaiheessa myös gluteenittomien tortillalettujen ohjeen, kunhan olen ehtinyt kokeilla niitä.

Täytteet

Pilkottuja vihanneksia (jääsalaattia, kurkkua, tomaattia, paprikaa, maissia...)
Ranskankermaa (tai vegaaneille soijajugurttia)
Salsaa
Guacamolea
Kasvis- tai kanatäytettä
ja tietenkin tacokuoria tai tortilloja:)


Salsa

(vegaani, gluteeniton, soijaton, pähkinätön)
400 g tomaatteja tai tomaattimurskaa
1-2 sipulia
1 paprika
1-3 valkosipulinkynttä
tuoretta chiliä tai chilitahnaa
mustapippuria
suolaa, sokeria
noin 1/2 dl sitruuna- tai limemehua
(1/2 dl öljyä)

Leikkaa kasvikset pieniksi kuutioiksi. Sekoita kaikki ainekset keskenään ja anna maustua jääkaapissa muutaman tunnin ajan. Voit myös sekoittaa kaikki ainekset tehosekoittimessa kastikkeeksi. Voit lisätä kastikkeeseen 1/2 kesäkurpitsaa tai kurkkua pieninä kuutioina. Voit maustaa kastikkeen myös vamiilla, voimakkaan makuisella chilikastikkeella.


Guacamole eli avocadokastike

(gluteeniton, vegaani, sokeriton, soijaton, pähkinätön)
2-3 avocadoa
2 rkl sitruuna- tai limemehua
1-2 valkosipulinkynttä
2 rkl hienonnettua sipulia
1-2 tl hienonnettua chiliä tai 5-6 tippaa tabascoa
1/2 tl suolaa
(1 tomaatti tai 1 dl tomaattimurskaa)

Halkaise avocadot, poista kivi ja koverra hedelmäliha lusikalla. Purista päälle sitruunamehua, jotta avocado ei tummu. Lisää mausteet ja sekoita tehosekoittimella tasaiseksi kastikkeeksi. Kuori tomaatti, leikkaa pieniksi kuutioiksi ja lisää soseeseen. (Meillä tomaatti on jätetty pois, koska sillekin löytyy yliherkkyyttä).

Chili con vege

(gluteeniton, vegaani, sokeriton, pähkinätön - sisältää soijaa)
2 dl tummaa soijarouhetta
250 g kidneypapuja (tai 400g tölkillinen)
400 g tomaattimurskaa
1-2 sipulia
3 valkosipulinkynttä
2 rkl öljyä
chiliä tai cayennepippuria
paprikaa
juustokuminaa
suolaa
oreganoa
(tai vaihtoehtoisesti pussillinen tacomaustetta)

Laita soijarouhe veteen turpoamaan (vettä sen verran, että soijarouhe peittyy. Lisää tarvittaessa). Lisää mausteet soijan sekaan. Jos käytät valmista tacosekoitusta, huomaa ostaessasi, että monissa sekoituksissa on paljon sokeria. (Ilman sokeria löytyy esim. Old el Paso Tacos original). Pilko sipuli ja valkosipuli, kuullota hetki öljyssä kattilassa. Lisää soijarouhe ja kääntele hetki, jotta mausteet kypsyvät. Lisää tomaattimurska ja pavut. Kuumenna kiehuvaksi ja anna hautua hiljaisella lämmöllä muiden täytteiden valmistamisen ajan. 
Tämä kastike tarjotaan perinteisesti riisin kanssa omana pääruokanaan. Ohjeesta tulee sen kokoinen annos, että kastiketta riittää hyvin seuraavaankin päivään, jos haluaa tarjota perinteisen version. Sopii hyvin myös pakastettavaksi.

Kanatäyte

(gluteeniton, soijaton, sokeriton, tarvittaessa maidoton)
2 rkl öljyä
2 tl currya
1/2 tl suolaa
1/2 tl inkivääriä
ripaus chiliä
2 sipulia
400 g broilerisuikaleita
1/2 paprikaa
2 tl maissitärkkelystä
2 dl kermaa/ranskankermaa tai maidottomaan kaurakermaa/kookoskermaa

Kuumenna öljy kattilassa. Kiehauta mausteet öljyssä. Lisää broilerisuikaleet ja kypsennä. Lisää sipuli- ja paprikasilppu. Sekoita maissitärkkelys kermaan ja lisää kattilaan koko ajan sekoittaen. Hauduta muutama minuutti.







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti