sunnuntai 18. lokakuuta 2015

Kesäkurpitsakeitto ja kauraleipä

Kesäkurpitsakeitto, paahdetut kikherneet ja kauraleipä.
Kuva: Suomen yrityskuvaus/Markku Heikkilä

Nytpä oli Yhteishyvän Ruoka-lehdessä (Lokakuu 2015) paljon kokeilemisen arvoisia kasvisreseptejä. Koska jääkaapissa sattui olemaan valtava kesäkurpitsa, kokeilin ensimmäisenä kesäkurpitsakeittoa ja paahdettuja kikherneitä. Linkit alkuperäisiin ohjeisiin löytyvät tästä https://www.yhteishyva.fi/ruoka-ja-reseptit/reseptit/kesakurpitsakeitto-2/015287 ja tästä https://www.yhteishyva.fi/ruoka-ja-reseptit/reseptit/paahdetut-kikherneet/015305, mutta alla myös hivenen muokatut reseptit.

Kauraleipä sen sijaan ei ole mistään lehdestä, vaan maamon perintöä ja matkan varrella tuunattu ruokavalioihin sopivaksi. Alla sekä tuunattu että alkuperäinen (suluissa) resepti.

Soppa, kauraleipä ja kikherneet olivat nopeita tehdä, koko setti valmistui reilusti alle tunnissa (mikä on tällä hetkellä suoranainen ihme, kun nykyisin keskeytysten kera mikä tahansa pöperö kestää... kestää... kestää... :) Kannattaa siis laittaa ensimmäisenä uuni päälle, jotta saa kauraleivän sopan kanssa yhtäaikaa valmiiksi.

Kesäkurpitsakeitto

1 kg kesäkurpitsaa
1 reilun kokoinen sipuli
3 valkosipulinkynttä
3 rkl oliiviöljyä
6 dl vettä
1 1/2 kasvisliemikuutiota
1 nippu persiljaa

Huuhtele ja paloittele kesäkurpitsat. Pilko sipuli ja valkosipuli ja kuullota ne sekä kesäkurpitsa öljyssä. Lisää vesi ja liemikuutiot. Keitä noin 10 minuuttia. Lisää persilja ja soseuta keitto. Lisää suolaa tarvittaessa. Tarjoa paahdettujen kikherneiden tai siementen kanssa.

Paahdetut kikherneet

n. 3-4 dl keitettyjä kikherneitä
2 rkl oliiviöljyä
1 tl juustokuminaa
1 tl hunajaa
1/2 tl sambal oelek -chilitahnaa

Sekoita mausteet öljyyn paistinpannulla ja lisää kikherneet. Paahda miedolla lämmöllä kunnes kikherneet saavat hieman väriä. (Alkuperäinen ohje oli paahtaa kikherneet uunissa, mutta koska uunissa oli jo kauraleipä ja kiertoilma olisi ehkä lennättänyt kikherneet ilmaan, paahdoin pannulla. Saattoi tulla mehevämpiä näin, uunissa kuivahtavat helposti.)

Kauraleipä

(gluteeniton, vegaani, sokeriton, soijaton, pähkinätön - suluissa maamon perinteinen ohje, joka ei täytä näitä kriteereitä, mutta toki maistuu enemmän maamon kauraleivältä).

5 1/2 dl puhdaskaurahiutaleita (kaurahiutaleita)
2 dl tummaa Jyttejauhoseosta (6 dl vehnä- tai hiivaleipäjauhoja)
1 rkl leivinjauhetta (1 1/2 rkl leivinjauhetta)
2 rkl vaahterasiirappia tai juoksevaa hunajaa (siirappia)
1 1/2 tl yrttisuolaa (3 tl suolaa)
1/2 dl öljyä (tai voisulaa)
6 dl vettä (tai maitoa)
(2-3 dl juustoraastetta)

Sekoita kuivat aineet keskenään, lisää siirappi, rasva ja vesi. Levitä pellille ja paista 225 asteessa noin 15-20 min. Leipää on helppo tuunata laittamalla sen päälle esim. siemeniä tai aurinkokuivattuja tomaatteja ja oliiveja. Olenpa tehnyt tällä pohjalla pellillisen suppilovahvero-sipulipiirakkaakin. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti