torstai 26. toukokuuta 2016

Falafelit kotimaisittain



Viime kesänä kasvatimme ensimmäistä kertaa härkäpapuja.
Härkäpavuista ja herneistä saa kotoisan version falafeleista, ja raadin mielestä näistä tuli mehevämpiä kuin kikherneistä tehdyt, jotka saattavat helposti kuivahtaa. Perinteisesti falafelit uppopaistetaan öljyssä, mutta oikaisin taas hieman ja paistoin ne uunissa vihannesten kera. Pallerot tummuivat jonkin verran uunissa ja ensin säikähdin, että onnistuin polttamaan ne. Olisiko ollut härkäpavun tummuminen syynä (?). Ehkä ensi kerralla kokeilen lisätä hieman sitruunamehua, jospa se vähentäisi tummumista. Mutta vika on kosmeettinen, hyviltä maistuivat. Ohje on yhdistelty monista eri resepteistä ja osa ainesosista on vaihtoehtoisia (suluissa). Kokeilemalla löytyy varmasti omaan makuun sopiva yhdistelmä. Esimerkiksi tuore korianteri on melko voimakas maku, josta kaikki eivät pidä.
Ohjeesta tulee noin 25-30 pyörykkää eli noin pellillinen. Tein taas kaksi annosta - huomenna taidamme syödä pitaleipiä.


Herne-härkäpapu-falafelit (n. 30 kpl)

400g dl herneitä
400g dl härkäpapuja
1 pieni sipuli tai purjosipuli
3-4 valkosipulin kynttä
(2 dl auringonkukan siemeniä)
2-3 tl juustokuminaa eli jeeraa
1-2 tl kuivattua korianteria
1 tl paprikajauhetta
(1 tl mustapippuria)
2 tl suolaa
(2 tl kurkumaa)
n. 1 dl persiljasilppua
(1 dl tuoretta korianteria hienonnettuna)
(1-2 rkl gluteenittomia jauhoja)
0,5 dl vettä
1-1,5 tl ruokasoodaa

(n. 2 dl seesaminsiemeniä)
0,5 dl oliiviöljyä sivelyyn

Jos käytät kuivattuja härkäpapuja, keitä ne ohjeen mukaan kypsiksi. Minulla oli pakastimessa ryöpättyjä härkäpapuja ja tuoreita herneitä, joten laitoin ne vain siivilään ja laskin lämmintä vettä päälle, niin ne olivat käyttövalmiita. Sekoita mausteet herneiden ja papujen kanssa yhteen. Sekoita sauvasekoittimella tasaiseksi massaksi. Saa jäädä vähän rakennetta, kunhan ei liian isoja sattumia. Anna tekeytyä jääkaapissa puolisen tuntia. Lisää sitten vesi, johon on sekoitettu ruokasooda. Pyörittele kostutetuin käsin melko pieniksi (n. 4-5 cm) palleroiksi leivinpaperin päälle uunipellille. Pyörittele halutessasi seesaminsiemenissä. Litistä hieman, jotta kääntäminen on helpompaa. Sudi vielä oliiviöljyä päälle.
Paista 200 asteessa noin 20-25 min, käännä falafelit varovasti kerran paiston aikana.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti