Muu perhe syö tavallisia pitaleipiä, minä kokeilin nyt ensimmäistä kertaa tehdä itse gluteenittomia versioita. Ohje on Raision keittokirjasta, mutta en ole niin merkkiuskollinen, joten poistin mainoslauseet ja muokkasin vähän. Nämä oli helppo tehdä ja onnistuivat niin hyvin, että kaupasta ostettuja pitaleipiä syöneelle miehelle tuli annoskateus:)
Pitaleivät (4 kpl)
2,5 dl vettä
0,5 tl suolaa
2 tl juoksevaa hunajaa tai vaahterasiirappia
5 dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta
1 ps kuivahiivaa
1 tl psylliumia
2 rkl oliiviöljyä
Sekoita reilusti kädenlämpöiseen (+42 asteiseen) veteen suola, hunaja/vaahterasiirappi, öljy ja keskenään sekoitetut kuivat aineet (jauhot, kuivahiiva ja psyllium). Alusta taikina tasaiseksi.
Jaa taikina neljään osaan ja taputtele leivinpaperin päälle jauhotetuin käsin mataliksi leipäsiksi (n. 10 cm halkaisijaltaan). Anna kohota.
Kuumenna uuni 250 asteeseen. Kuumenna uunipeltiä uunissa 1-2 minuuttia, vedä kohonneet leipäset leivinpapereineen kuumalle pellille ja paista uunin keskitasossa 5-8 minuuttia.
Halkaise hivenen jäähtyneet pitaleivät sahateräisellä veitsellä, täytä tavallisilla tai kotimaisittain tehdyillä falafeleilla, vihanneksilla, tsatsikilla tai tahini-jugurttikastikkeella (ohjeet alla) ja pestolla. Pestoa voi vähän löysentää lisäämällä öljyä. Tähän satsiin kuullotin sipulia ja herkkusieniä, ne sopivat myös hyvin.
Tsatsikin ohjeen lainasin Kinuskikissalta ja muokkasin sen vegaaniksi korvaamalla turkkilaisen jugurtin soijajugurtilla.
Tsatsiki
puolikas kurkku200 g maustamatonta soijajugurttia
1 valkosipulin kynsi
1 rkl oliiviöljyä
2 tl sitruunamehua
1 tl juoksevaa hunajaa
1/2 tl suolaa
ripaus mustapippuria
Pilko kurkku pieniksi suikaleiksi ja sekoita kaikki aineet keskenään.
Tahini-jugurttikastike
0,5 dl tahinia2 dl maustamatonta soijajugurttia (tai turkkilaista jugurttia, jos ei tarvitse olla maidoton)
2 tl sitruunamehua
0,5 rkl oliiviöljyä
1 tl hunajaa
mustapippuria
suolaa
Pitaleivät (tavalliset, 6 kpl)
Koska kaupasta ostetut pitaleivät eivät vetäneet vertoja itseleivotuille, laitan tähän vastaisuuden varalle myös tavallisten pitaleipien ohjeen niille, joille leivän ei tarvitse olla gluteeniton.3 dl vettä
25 g hiivaa
3 rkl öljyä
2 tl sokeria
1 tl suolaa
6 dl hiivaleipä- tai vehnäjauhoja
Sekoita kädenlämpöiseen veteen hiiva, öljy, sokeri ja suola. Alusta taikina. Anna kohota.
Leivo taikinasta 6 pyöreää mahdollisimman ohutta leipää.
Kuumenna peltiä jonkin aikaa ja vedä pitaleivät leivinpapereineen pellille.
Paista 250 asteessa 5-7 min.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti