maanantai 7. syyskuuta 2015

Persiljapesto



2 nippua (n. 1/2 litraa) persiljaa
1 lehtikaalin lehti
1 dl auringonkukansiemeniä
2-4 valkosipulinkynttä
1/2 tl suolaa
1/2-1 tl mustapippuria
2-3 dl oliiviöljyä

Määrät ovat summittaisia. Pestoa on vaikea saada epäonnistumaan, ellei laita liikaa suolaa tai turhan tujusti valkosipulia. Näitä voi maun mukaan varioida. 

Silppua persilja ja lehtikaali saksilla melko pieneksi. Lisää muut aineet ja soseuta sauvasekoittimella, mutta älä liian sileäksi. Rakennetta saa jäädä. Öljyä lisäämällä saat pestoon notkeutta.

Alkuperäiseen pestoon tulee basilikaa ja pinjansiemeniä, mutta käytännössä pestoa voi tehdä käyttämällä melkein mitä tahansa tummanvihreää (basilika, persilja, lehtikaali, nokkonen, tilli, peltominttu...) ja siemenet voi myös korvata mieleisillään, tai laittaa vaikkapa cashew-pähkinöitä. Alkuperäiseen pestoon kuuluvaa parmesan-raastetta en ole kovasti kaivannut enkä lähtenyt korvaamaan.

Pesto sopii moneen: leivän päälle, suolaisiin piirakoihin, pastan kastikkeeksi (lisää keitettyyn pastaan pesto, oliiveja ja aurinkokuivattua tomaattia), perunoiden höysteeksi tai salaatinkastikkeeksi (salaatinkastikkeeseen kannattaa öljyä lisätä runsaammin). Lämpimät voileivät, joiden päällä peston kaverina on tomaattia tai paprikaa, kesäkurpitsaa ja juustoa, maistuvat mahtavilta. Tästä voi päätellä, että koko kesän persiljapestoa syötyämme se ei edelleenkään pääse pahenemaan jääkaappiin.


1 kommentti:

  1. Ihana pesto. Lehtikaali jäi ostamatta,joten vähendin vähän öljyn määrää. Meidän 3-v. pestofani ei suostunut syömään päivälliseksi muuta kuin tätä herkkua leivän päällä.

    VastaaPoista